3794135_802998.jpg

Happers

Een ouder aan het woord

Afgelopen woensdag kwam mijn zoon (7 jaar) uit school, enthousiast over ' een dichter'. Hij vertelt niet heel veel over school, gym en buitenspelen zijn favoriet en nu uit zichzelf kwam hij met het verhaal dat hij een gedicht ging maken over ' happers'  (graafmachines). Vrijdag kwam mijn andere zoon (10 jaar) uit school, de dichter had het over Kraantje Pappie mam!

Beginnen aan het gedicht, een onderwerp bedenken blijkt voor hem lastiger maar het enthousiasme, wat ik herken, zorgt ervoor dat ik nu zit om een stukje te schrijven voor op de website.

De Schooldichter is bij mijn jongens op school geweest, in Petten op de Springschans, en uiteraard ga ik de dichtbundel kopen als deze klaar is!

Toveren

met woorden

Teun de Jager 80 jaar

Op 2 april 2020 bestond het gebouw van Teun de Jager 80 jaar. In de aanloop naar deze bijzondere datum kwamen we in contact met Peter van de Schooldichter. In overleg besloten we een dichtbundel te maken met de kinderen en deze uit te reiken, te presenteren op 2 april 2020 als de school 80 jaar bestond. Helaas ... het project kwam stil te liggen omdat Covid 19 zijn intrede deed. Bij de start in het nieuwe schooljaar kwam Peter om met de kleuters samen ook een gedicht te maken. Omdat tijdens de les in de groepen Peter het had over rappers van nu en dat rappers inspiratie opdeden uit teksten van Shakespeare, zag je de kinderen alert en nieuwsgierig kijken en luisteren om daarna zelf als een echte ' William of Kraantje Pappie'  te gaan toveren met woorden. Uiteindelijk is de bundel, ter ere van het 80-jarige bestaan van de school, uitgereikt en verkocht aan kinderen en ouders die de woordkunsten van de kinderen graag in hun bezit wilde hebben. Het resultaat is iets waar we heel trots op zijn! Peter, bedankt voor je inspirerende lessen, rust en begeleiding.

Martha van Alphen

Intern begeleider

b3347683-ae27-496b-98f3-d61d7ecde36a_edi
db813acc-e4a9-4e49-bcd8-178e4930849a.JPG

Vriendschap

en wat dat betekent

Ik dicht, jij dicht, hij/zij dicht, wij dichten, jullie dichten, zij dichten, wij hebben gedicht. Dat hebben we gedaan! En hoe…! Ik ben zeer trots op deze dichtbundel van de kinderen van De Mient.

Kinderboekenweek 2018 stond in het thema van vriendschap, ’Kom erbij!’ was het thema.  Wij hebben deze mooie gelegenheid aangegrepen om ons te verdiepen in het dichten en om vervolgens gedichten te maken over vriendschap. De kinderen leerden over het maken van een gedicht hierna mochten zij nadenken over wat vriendschap voor hen betekent, wat hebben zij meegemaakt en al deze ideeën hebben zij vervolgens op papier gezet. Loopt het al als een gedicht? Rijmt het, of juist niet? Klinkt het fijn? Waar zetten we een komma en waar laten we een woordje weg..? Dit was een hele zoektocht met een fantastisch resultaat.

Dit heeft geleid tot kleine korte gedichten, lange gedichten en zelfs een klas die zich gestort heeft op het schrijven van Haiku’s. Ze vertellen allemaal een persoonlijk verhaal.

Zonder -huisdichter- Peter Kaper was dit nooit zo’n groot succes geworden. 

Peter Smit

Directeur OBS De Mient

De Schooldichter

Leidsevaart 112

2013 HD  Haarlem

T. 06 - 512 888 44

E. contact@deschooldichter.nl

© 2020 Proudly created by Etopia.nl

  • Facebook
  • Instagram