top of page
  • Foto van schrijverAukje

Een stukje geschiedenis.

Rap is een zangstijl, die vooral wordt toegepast in de hiphop. Zo vaak zelfs, dat velen hiphop met rap verwarren. Rap is echter een manier van spreken met ritmische intonatie die veel ouder is dan hiphop zelf. Het rappen is al terug te vinden bij de griots, de Afrikaanse versie van de middeleeuwse troubadour – verhalenverteller en straatmuzikant. Rap is vooral een verschijnsel binnen de zwarte muziek. (bron Wikipedia)

Rap werd al door de Engelsen rond 1600 benoemd maar vermoedelijk bestaat het veel langer. Het is een manier om boodschappen over te brengen zonder het gebruik van schrift. Er werd ook al gebruik gemaakt van poëzie als communicatiemiddel voordat het schrift bestond. Belangrijke boodschappen bleven hierdoor beter hangen en daardoor makkelijker doorgegeven. Feitelijk doen we dat nog steeds en het meest invloedrijke is de muziek. Een tekst van een liedje is vaak makkelijker te reproduceren dan een normale tekst over een onderwerp. Misschien is het wel aardig dat al rappend politiek bedreven wordt:)

Poëzie en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rappers halen inspiratie uit poëzie om hun schrijfstijl te verbeteren. De rapper Tupac heeft Shakespeare gestudeerd. Serj Tankian, de frontman van de metalband System of a Down, heeft zijn eigen poëziebundel uitgebracht genaamd “Cool Gardens”. Dit geldt ook voor Till Lindemann van de band Rammstein met het album “In Stille Nachten”. Deze is geweldig vertaald naar het Nederlands door de dichter Ilja Leonard Pfeijffer.

Tijdens de lessen maak ik de kinderen bewust van de geschiedenis van poëzie. Door ze zelf te laten schrijven worden ze een onderdeel van die geschiedenis. Door de parallel te trekken tussen de muziekstijlen en poëzie hebben ze een sterk handvat om te schrijven en gedichten schrijven wordt opeens cool. Hun idolen zijn er ook mee bezig.Kommentare


bottom of page