top of page
  • Foto van schrijverAukje

Poëzie is taal die feestviert, Janine Jongsma

‘Uit ervaring weten wij dat er heel wat poëzie enthousiaste leerkrachten zijn die hun leerlingen graag in aanraking brengen met gedichten. Anders dan het clichébeeld wil (‘Poëzie is moeilijk! Poëzie is saai!’), zijn kinderen en jongeren veelal blij wanneer ze met gedichten aan de slag gaan, want poëzie is het genre bij uitstek waarin taal speels en mooi mag zijn in plaats van louter functioneel. Poëzie is taal die feestviert. Poëzie is plezier!’

Uit mijn eigen ervaring uit het verleden, met leerlingen werken aan een poëzieproject, weet ik dat beiden volkomen gelijk hebben. Niets is leuker dan jongeren te enthousiasmeren voor het spelen met taal. Als ze dat feestje onder de knie hebben dan borrelt er spontaan talent naar boven en zijn hun vondsten vaak zeer verfrissend. Tegenwoordig heeft Nederland voor het onderwijs De schooldichter en ook die brengt poëzie naar de jeugd. Een heel mooi initiatief.


Janine Jongsma-te Marvelde (1965) is dichter en woont in Deurne (Noord Brabant). Haar werk won al meerdere prijzen en wordt regelmatig opgenomen in bloemlezingen of wordt geplaatst in literaire tijdschriften zoals bijvoorbeeld Avier en Kluger Hans. In 2015 won zij de tweede prijs voor Poëzie vd stad Oostende. In 2019 is haar dichtbundel “Gewoon logisch”uitgekomen bij uitgeverij Voetnoot Amsterdam.


Comentarios


bottom of page